Η Διώρυγα του Παναμά Ενα απο τα μεγαλύτερα σύγχρονα επιτεύγματα του ανθρώπου και της Μηχανικής

Ενα απο τα μεγαλύτερα σύγχρονα επιτεύγματα του ανθρώπου και της Μηχανικής ειναι η Διώρυγα του Παναμα...

Ένα έργο που για να ολοκληρωθεί εκανε 12

χρόνια και ενώνει τους 2 ωκεανούς Ατλαντικό απο το λιμάνι
του CRISTOBAL και τον Ειρηνικό στο λιμάνι της BALBOA μεσω μιας τεχνιτής διώρυγας μήκους 92χλμ διαμέσου ενος ορεινού ογκου της Κεντρικής Αμερικής...

Αυτό ηταν και το κυριώτερο πρόβλημα , γιατι η λίμνη που υπάρχει μεσα στον ορεινό αυτό ογκο ειναι περίπου 100 μετρα πιό ψηλά απο την στάθμη των ωκεανών. . . Ετσι επρεπε να βρεθεί ενας τόπος να ανυψώνονται τα πλοία μέχρι αυτό το ύψος.

Ενα εργο που την κατασκευή και διάνοιξή του ξεκίνησαν οι Γάλλοι αλλα λόγω των πολλών θανάτων απο αρρώστιες μεσα στην τροπική βλάστηση αλλα και λόγω πολλων ατυχημάτων εγκατέλειψαν την προσπάθεια για να την αναλάβουν οι Αμερικάνοι το 1903 και να την παραδώσουν σε λειτουργία στις 15 Αυγούστου το 1914.

Δημιουργήθηκε κατ αρχάς λοιπόν μία τεράστια τεχνιτή λίμνη και 3 ενότητες που εχουν 3 δεξαμενές η καθεμιά (κατι σαν μπανιέρες) .Σκοπός αυτων των δεξαμενών, βασισμένων στην αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων, ειναι να ανυψώνουν ή να κετεβάζουν τα πλοία σε διαδοχικά επίπεδα.

Κάθε δεξαμενή εχει μήκος= 305 μ , πλάτος= 33.5μ και βάθος= 26μ

Ετσι το μεγαλύτερο μέγεθος ενος πλοίου για να μπορέσει να περάσει ειναι :

Μηκος=295μ Πλατος= 32μ και Βύθισμα= 12μ .
Ο τύπος αυτων των πλοίων ονομάζεται PANAMAX.

Στα πλευρικά τοιχώματα των δεξαμενών υπάρχουν σιδηροδρομικές ράγες οπου κινούνται οδοντωτά τρενάκια τα οποία "δένουν και τραβούν" το πλοίο μέσα στην δεξαμενή.

Στις πρώτες δεξαμενές Gatun το πλοίο που κατευθύνεται απο τον Ατλαντικό προς το Ειρηνικό ανυψώνεται διαδοχικά 25μ για να μπορέσει να φτάσει στο ύψος της τεχνιτής λίμνης.


Αφου διασχίσει περίπου 33 μιλια φτάνει στην δεύτερη συστοιχία δεξαμενών P.Miguel οπου κατεβαίνει 9μ για να μπει στην λίμνη Μιραφλόρες.


Και τέλος φτάνει στις τελευταίες δεξαμενές Miraflores οπου κατεβαίνει πάλι διαδοχικά αλλα 20μ για να ερθει στο υψος των υδάτων του Ειρηνικού ωκεανού.

Like ?

Like ?

ΑΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ.... ΚΑΝΤΕ ΕΝΑ Like

Αγώνες surfing με...ψηλοτάκουνα στο Μπαλί.

Κίνα: Γυναίκες αντικατέστησαν τα... πορνοπεριοδικά....

*Γαλλία. Παίζοντας γκολφ με… αδαμιαία περιβολή!

Αυτό είναι το αγαπημένο χωριό των γυμνιστών στην Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ......