ΒΙΝΤΕΟ. Ποιος είναι o Αλέξης Τσίπρας (Βιογραφικό)


Πρώτα χρόνια και πορεία στην πολιτική
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 28 Ιουλίου του 1974 και η μητέρα του κατάγεται από την.....
Ελευθερούπολη της Καβάλας.

Αποφοίτησε από το Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων. Από πολύ μικρή ηλικία εντάχθηκε στο χώρο της Αριστεράς και ειδικότερα στην ΚΝΕ. Πρωτοστάτησε στις μαθητικές κινητοποιήσεις του 1990 και του 1991. Φοίτησε στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ και έκανε μεταπτυχιακές...

σπουδές στην Πολεοδομία και τη Χωροταξία.

Ως φοιτητής ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση μέσω του σχήματος «Εγκέλαδος», το οποίο συμμετείχε στην ομοσπονδία των Εναλλακτικών Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων (πρόγονος του σημερινού ΔΑΡΑΣ). Με τα ΕΡΑΣ εκλέχθηκε στο Κ.Σ. της ΕΦΕΕ την περίοδο 1995-1997.
Την ίδια περίοδο ήταν Γραμματέας Σπουδάζουσας Αθήνας της Νεολαίας ΣΥΝ (τότε Ένωσης Αριστερών Νέων)


. Το 1999 εξελέγη Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της οργάνωσης και διατήρησε τη θέση αυτή έως το 2003.


Πρωτοστάτησε στις προσπάθειες για την ίδρυση του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ. Έλαβε μέρος στις διεθνείς διαδηλώσεις του κινήματος ενάντια στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση.


Το Δεκέμβριο του 2004, κατά το 4ο συνέδριο του Συνασπισμού, αποχώρησε από τη Νεολαία και εξελέγη με το 42% των ψήφων των συνέδρων (πέμπτος σε σειρά) στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού και εν συνεχεία στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, όπου ανέλαβε αρμόδιος για θέματα παιδείας και νεολαίας.


Στις εκλογές που έγιναν στη Ελλάδα στις 6/5/2012 εξελέγη ως πρόεδρος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ δεύτερο κόμμα σε ψήφους και με μικρή διαφορά απ΄το πρώτο. ΅

Ο Αλέξης Τσίπρας δίνει λόγο στο πέμπτο Συνέδριο του κόμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανάμεσα σε διαδηλωτές.
Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν υποψήφιος στο Δήμο Αθηναίων στις δημοτικές εκλογές του 2006, επικεφαλής του συνδυασμού «Ανοιχτή Πόλη». Έλαβε ποσοστό 10,5% και ήλθε τρίτος πίσω από το Νικήτα Κακλαμάνη και τον Κώστα Σκανδαλίδη, ενώ ο συνδυασμός κατέλαβε συνολικά 4 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο.


Στις 10 Φεβρουαρίου του 2008 εξελέγη πρόεδρος του κόμματος, διαδεχόμενος τον Αλέκο Αλαβάνο που δεν επιθυμούσε να ανανεώσει τη θητεία του για αδιευκρίνιστους λόγους. Ο Τσίπρας συγκέντρωσε 840 ψήφους (70,41%) έναντι 342 ψήφων του Φώτη Κουβέλη (28,67%). Στις εκλογές του 2012 ήταν υποψήφιος στην Αχαΐα όπου και εξελέγη].
Στο 3ο συνέδριο του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, το οποίο διεξήχθη στο Παρίσι από 3 έως 5 Δεκεμβρίου 2010, εξελέγη αντιπρόεδρος του κόμματος.


Διάσπαση ΣΥΡΙΖΑ και κριτική 


Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορήθηκε από πολλούς κομματικούς αντιπάλους του για τις τακτικές και τις θέσεις του κόμματος, ότι εκφράζει λαϊκιστικές απόψεις. Τα αποτελέσματα των πρώτων βουλευτικών εκλογών με τον Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία, το 2009, θεωρήθηκαν μεγάλη αποτυχία για το κόμμα, το οποίο συγκέντρωσε μόλις 4.6% και ήταν το τελευταίο κόμμα που μπήκε στη βουλή με μόλις 13 έδρες.


Τα αποτελέσματα και οι χειρισμοί του Τσίπρα οδήγησαν σε μεγάλες ανακατατάξεις. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρόεδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σημειώθηκαν πολύ μεγάλες αλλαγές εντός του κόμματος με τέσσερις βουλευτές του κόμματος να αποχωρούν από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ (ανάμεσα τους και ο Φώτης Κουβέλης.
Οι συγκεκριμένες κινήσεις αποτέλεσαν ιστορικό γεγονός για την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα μέλη αυτά αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της Κ.Ο. Οι απαντήσεις του Αλέξη Τσίπρα ήταν άμεσες, χαρακτηρίζοντας τις αποχωρήσεις ως «παραδοξότητες».


Από το 2010 ξέσπασε κόντρα με τον Θεόδωρο Πάγκαλο, ο οποίος αντέδρασε στις συνεχείς κριτικές του Αλέξανδρου Τσίπρα για τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Ο Πάγκαλος τάχθηκε επίσης εναντίον ολόκληρου του ΣΥΡΙΖΑ και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του είναι καταδικασμένοι να έχουν ποσοστό της τάξεως του 3%.

Η εκλογική άνοδος στις εκλογές του 2012 []

Αξιοποιώντας την λαϊκή δυσαρέσκεια για τις πολιτικές του λεγόμενου Μνημονίου που θεωρούνται υπεύθυνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 στο 16,78%, από 4,6% που είχε αποσπάσει στις εκλογές του 2009, επιτυγχάνοντας ένα ιστορικό ρεκόρ στα μεταπολιτευτικά εκλογικά χρονικά της Ελλάδας για κόμμα της Αριστεράς.

Το ιστορικό αυτό ρεκόρ, ο Αλέξης Τσίπρας το χαρακτήρισε στις 7 Μαΐου ως μια «ειρηνική επανάσταση» και δήλωσε ότι οι Έλληνες ζήτησαν με την ψήφο τους μια «αριστερή κυβέρνηση».

Τις επόμενες ημέρες, τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έστρεψαν για πρώτη φορά τα φώτα τους στον Αλέξη Τσίπρα, παρουσιάζοντας πορτραίτα του ενώ ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ παραχώρησε πολλές συνεντεύξεις και αρθρογράφησε σε γνωστές εφημερίδες.

Μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, ο Αλέξης Τσίπρας είδε τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ να ανεβαίνουν στις δημοσκοπήσεις, σε ορισμένες από τις οποίες εμφανιζόταν ακόμα και πρώτο κόμμα Λόγω αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, προκηρύχθηκαν νέες εκλογές για την Κυριακή 17 Ιουνίου, για τις οποίες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι θα εξελισσόντουσαν σε μονομαχία μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ . Παράλληλα, η βρετανική εφημερίδα Guardian, εμφάνιζε τον Αλέξη Τσίπρα ως ένα από τα φαβορί των εκλογών της 17ης Ιουνίου, μην παραλείποντας όμως να αναφέρει ότι κατηγορείται επίσης ως δημαγωγός και λαϊκιστής.
Υπέρ της υιοθεσίας παιδιών από Gay ζευγάρια[]

Είναι υποστηρικτής του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και ακόμη υπέρ της υιοθεσίας παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια

Στρατιωτική Θητεία []

Σε συνέντευξή του τον Απρίλιο του 2008, ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχτηκε πως χρησιμοποίησε γνώριμό του από το χώρο του ΠΑΣΟΚ για να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης στο στρατό. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, παρότι αρχικά είχε επιλεγεί να υπηρετήσει στον Στρατό Ξηράς, σύντομα μετατάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό, υπηρετώντας στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού αμέσως μετά το τέλος της βασικής εκπαίδευσης το 2003.Επιπλέον αξιοποίησε διάταξη που επέτρεπε στους υποψήφιους βουλευτές να διακόπτουν τη θητεία τους, με αφορμή τις εκλογές του 2004.VIDEOΑλέξης Τσίπρας
Alexis Tsipras Komotini cropped.jpg
Ο Αλέξης Τσίπρας το 2008
Synaspismos logo.svg
Πρόεδρος Συνασπισμού
Ανέλαβε   Φεβρουάριος 2008
ΠροκάτοχοςΑλέκος Αλαβάνος
Βουλευτής Αχαΐας
Ανέλαβε   6 Μαΐου 2012 (εκκρεμεί ορκωμοσία)
Βουλευτής Α' Αθηνών
Θητεία
4 Οκτωβρίου 2009 – 11 Απριλίου 2012
Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Αριστεράς
Ανέλαβε   5 Δεκεμβρίου 2010
Μαζί μεMaite Mola, Marisa Matias, Grigore Petrenco
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση28 Ιουλίου 1974
Αθήνα
ΕθνικότηταΕλληνική
ΥπηκοότηταΕλληνική
Πολιτικό ΚόμμαΣΥ.ΡΙΖ.Α.
ΣύζυγοςΠεριστέρα Μπαζιάνα (σύντροφος εκτός γάμου, με σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης)
ΚατοικίαΑθήνα
ΣπουδέςΤμήμα Πολιτικών ΜηχανικώνΕΜΠ

Like ?

Like ?

ΑΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ.... ΚΑΝΤΕ ΕΝΑ Like

Αγώνες surfing με...ψηλοτάκουνα στο Μπαλί.

Κίνα: Γυναίκες αντικατέστησαν τα... πορνοπεριοδικά....

*Γαλλία. Παίζοντας γκολφ με… αδαμιαία περιβολή!

Αυτό είναι το αγαπημένο χωριό των γυμνιστών στην Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ......