ΒΙΝΤΕΟ.Η ιδιοφυία του εφευρέτη Θωμά Εντισον

Ο Τόμας Εντισον (1847-1931) ήταν ένας Αμερικάνος εφευρέτης που γεννήθηκε στο Μιλάν του Οχάιο στις 11 Φεβρουαρίου το 1847. Εκπαιδεύτηκε στο σπίτι από την μητέρα του επείδη η πρόοδος του στο σχολείο ήταν πολύ αργή. 
Οι γονείς του δεν ήταν φτωχοί και έλαβε έτσι έτσι όλα τα προταιρήματα που...
λάμβανε ένα αγόρι της ηλικίας του. Εχτισε μία ανθίζουσα επιχείρηση πουλώντας καπνό, εφημερίδες και ζαχαρωτά σε τραίνα σιδηροδρόμου. Τα ταξίδια του στα τραίνα τον έφεραν σε επαφή με χρήστες του τηλεγράφου και το 1863 έγινε και ο ίδιος χρήστης τηλέγραφου ταξιδεύοντας σε διάφορα σημεία στα κεντροδυτικά της χώρας.

Εξι ισχυροί λόγοι που αναγνωρίζουμε σήμερα τον Εντισον σαν ιδιοφυία και έχει μείνει στην ιστορία σαν σημαντικός εφευρέτης είναι οι παρακάτω:
1- Επινόησε τρόπους για να κάνει τον τηλέγραφο τελείως πρακτικό
2- Εφήυρε τον πομπό του άνθρακα ο οποίος έγινε μέρος του τηλεφώνου
3- Επινόησε τον φωνόγραφο
4- Εφήυρε το νήμα του άνθρακα για την λάμπα πυρακτώσεως
5- Δημιούργησε το εφέ του Εντισον
6- Βελτίωσε τον κινηματογραφικό προβολέα

Το 1886 προσελήφθη από την τηλεγραφική εταιρεία Western Union στην Βοστώνη και το επόμενο χρόνο έφτιαξε την πρώτη του πατέντα για έναν εγγραφέα ηλεκτρογραφικής ψηφοφορίας. Το 1869 μετακόμισε στην Νέα Υόρκη όπου προσελήφθη σαν γενικός διευθυντής της εταιρείας Law Gold Indicator. Επίσης άρχισε συνεργασία με τους Franklin L. Pope και J.N. Ashley και ίδρυσε την εταιρεία Pope, Edison & Company ηλεκτρονικοί μηχανικοί με ειδικότητα τον σχεδιασμό και την εγκατάσταση όλων των ειδών τηλεγραφικού εξοπλισμού. 

O Marshall Lefferts, πρόεδρος της εταιρείας Gold and Stock Telegraph, αγόρασε την εταιρεία το 1870 και έδωσε στον Εντισον 40.000 δολλάρια για τα δικαιώματα συγκεκριμένων βελτιώσεων που ο Εντισον είχε επινοήσει για τους τηλετυπωτές του Χρηματιστηρίου και με αυτά τα λέφτα ο Εντισον δημιούργησε την δική του επιχείρηση και μαζί με τους συνεργάτες του άρχισε μια μακρά καριέρα βελτιώνοντας τον τηλέγραφο.


Παρόλο που ο αυτόματος τηλέγραφος είχε εφευρεθεί από έναν Αγγλο, τον George Little, δεν ήταν ευρεία γνωστός και εύκολος στο να πάθει βλάβη. Ο Εντισον ανακάλυψε μεθόδους για να τον κάνει τελείως πρακτικό και λειτουργήσιμο. Οταν ο Alexander graham Bell εφήυρε το τηλέφωνο το 1875 ο Εντισον πέρασε ένα χρόνο στην βελτίωσή του και εφήυρε τον πομπό άνθρακα ο οποίος έγινε μέρος του τηλεφώνου σε παγκόσμιο επίπεδο, αποσαφηνίζοντας την ομιλία που μέχρι τότε ήταν σκλήρη και απρόσωπη.

Την μεγαλύτερή του εφεύρεση την έκανε το 1877 όταν επινόησε τον φωνογράφο. Το 1876 ο Εντισον μετακόμισε στο Μενλό Παρκ στο Νιου Τζέρσευ, όπου και έχτισε μεγαλύτερα εργαστήρια ερευνών. Το 1879 δημιούργησε τον λαμπτήρα πυρακτώσεως με την χρήση ενός νηματος άνθρακα.
Η δουλειά του με τον λαμπτήρα οδήγησε το 1883 στην μοναδική του συμβολή στον χώρο της καθαρής επιστήμης, όταν παρατήρησε ότι η λάμπτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν λυχνία λαμβάνοντας αρνητικό αλλά όχι θετικό ηλεκτρισμό. Αυτή του η παρατήρηση είναι γνωστή σαν το εφέ του Εντισον. Ο Αμβρόσιος Φλέμιγκ ο οποίος χρησιμοποίησε τις παρατηρήσεις του Εντισον εφήυρε τον σωλήνα ηλεκτρονίων το 1904.
Το 1986 ο Εντισον αγόρασε τα δικαιώματα του κινηματογραφικού προτζέκτορα του Τόμας Αρματ και αφού τον βελτίωσε τον προώθησε στην αγορά σαν Εντισον Βητα-σκόπιο. 


Του αποδίδονται πάνω από 1000 πατέντες κατά την διάρκεια της ζωής του και η πραγματική ιδιοφυία του αναγνωρίζεται σαν του ανθρώπου που μπορούσε να πάρει μία όχι πρακτική νέα συσκευή και να μετατρέψει σε πρακτική. Ο Εντισον πέθανε στις 18 Οκτωβρίου 1931.

Like ?

Like ?

ΑΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ.... ΚΑΝΤΕ ΕΝΑ Like

Αγώνες surfing με...ψηλοτάκουνα στο Μπαλί.

Κίνα: Γυναίκες αντικατέστησαν τα... πορνοπεριοδικά....

*Γαλλία. Παίζοντας γκολφ με… αδαμιαία περιβολή!

Αυτό είναι το αγαπημένο χωριό των γυμνιστών στην Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ......