Συλλογή γραμματοσήμων

Η συλλογή γραμματοσήμων, γνωστή και ωςφιλοτελισμός, είναι μία δημοφιλής και εκπαιδευτική ασχολία. Οι συλλέκτες συνήθως συλλέγουν γραμματόσημα από επιστολές, ιδιαίτερα εκείνες που προέρχονται από άλλες χώρες. 
Επίσης ψάχνουν για παλιά γραμματόσημα...
αντιπροσωπευτικά παλαιότερων εποχών. Οι λάτρεις των γραμματοσήμων υπάρχουν παντού, και έχουν συλλογές με συναρπαστικά γραμματόσημα, μερικά από τα οποία είναι επίσης πολύ πολύτιμα.

Τα υλικά που απαιτούνται για να ξεκινήσει κανείς τη συλλογή γραμματοσήμων, είναι ένα άλμπουμ γραμματοσήμων και ειδικές ταινίες στερέωσης.

 Άλλα χρήσιμα εργαλεία είναι μία μικρή λαβίδα ή τσιμπιδάκι για να πιάνετε προσεκτικά τα λεπτά παλιά γραμματόσημα και ένας μεγεθυντικό φακό για τις μικροσκοπικές λεπτομέρειες.

 Ο φιλοτελιστής που μόλις ξεκινά μπορεί να αρχίσει συλλέγοντας τα γραμματόσημα από το καθημερινό ταχυδρομείο. Για να αφαιρέσετε ένα γραμματόσημο από το φάκελο, σκίστε προσεκτικά το φάκελο γύρω του, προσέχοντας να μη σκιστεί το ίδιο το γραμματόσημο. Κατόπιν, βουτήξτε το σε ζεστό νερό. 

Το χαρτί του φακέλου θα μαλακώσει, και θα μπορέσετε να ξεκολλήσετε το γραμματόσημο χρησιμοποιώντας τη λαβίδα.

Βάλτε τα γραμματόσημα πάνω σε απορροφητικό χαρτί. Όταν στεγνώσουν, τοποθετήστε επάνω τους ένα βαρύ βιβλίο για να ισιώσουν. Ο φιλοτελισμός είναι μια ασχολία που απαιτεί ακρίβεια και τάξη. Τοποθετήστε τα στεγνά και ισιωμένα γραμματόσημα στο άλμπουμ χρησιμοποιώντας πάντα τη λαβίδα, ή αποθηκεύστε τα σε ένα φάκελο ειδικό για φιλοτελισμό.
Πολλοί συλλέκτες ειδικεύονται στη συλλογή αναμνηστικών διαφόρων εποχών. 

Τα σχέδια των γραμματοσήμων είναι ποικίλα, όμορφα και ενδιαφέροντα. Τα αναμνηστικά είναι ειδικά γραμματόσημα που κυκλοφορούν από το ταχυδρομείο για περιορισμένο χρονικό διάστημα και τιμούν συνήθως ξεχωριστούς ανθρώπους ή γεγονότα. Τα περισσότερα έθνη εκτυπώνουν αναμνηστικά γραμματόσημα από καιρό εις καιρό.

Ένας διασκεδαστικός τρόπος για να ξεκινήσει ένα νεαρό άτομο τη συλλογή ξένων γραμματοσήμων είναι να αρχίσει να αλληλογραφεί με άτομα από ξένες χώρες. 

Είναι αλήθεια ότι η αλληλογραφία έχει ξεπεραστεί στις μέρες της ηλεκτρονικής επικοινωνίας, όμως παρ’ όλα αυτά εξακολουθεί να είναι ενδιαφέρον να συνδυαστεί με τη συλλογή γραμματοσήμων. Επίσης είναι μία δραστηριότητα που βοηθά τους ανθρώπους να κάνουν φίλους και να διευρύνουν τις προοπτικές τους.

 Υπάρχουν επίσης εταιρείες που στέλνουν εισαγωγικές συλλογές ξένων γραμματοσήμων, προκειμένου εξασφαλίσουν συλλέκτες για τις λίστες πελατών τους. Οι συλλογές αυτές είναι συνήθως πολύχρωμες και περιλαμβάνουν μεγάλη ποικιλία.

Πρώτα Ελληνικά Ταχυδρομεία και πρώτα Ελληνικά Γραμματόσημα


Στα χρόνια της τουρκοκρατίας στην Ελλάδα, δεν υπήρχε κάποια τακτική ταχυδρομική υπηρεσία. Η πρώτη εγκαθίδρυση ταχυδρομικού συστήματος ξεκινά με το διάταγμα που υπεγράφη στις 24 του Σεπτέμβρη του 1828 στον Πόρο από τον Καποδίστρια.
Η οργάνωση μιας τέτοιας υπηρεσίας αυτής σε μια χώρα, όπου οι επικοινωνίες ήταν ακόμα πολύ δύσκολες, συνάντησε μεγάλα εμπόδια, όμως σημείωσε σημαντική πρόοδο λόγω της ενέργειας και της ευφυΐας της ελληνικής διοίκησης. Ο Γενικός Διευθυντής των Ταχυδρομείων, πρώην αγωνιστής της επαναστάσεων, Θεόδωρος Λεονάρδος, παρουσίασε τηνιστορία των ελληνικών ταχυδρομείων, που δημοσιεύθηκε το 1862, υπό τον τίτλο Γενικός Λογαριασμός του Οργανισμού Ταχυδρομείων στην Ελλάδα.
Τα ταχυδρομικά τέλη για τις επιστολές καθορίζονται ανάλογα με το βάρος και την απόσταση με το διάταγμα της 29ης Νοεμβρίου, 1836, ενώ γίνονται ενιαία για όλη την επικράτεια αρκετά αργότερα, με νόμο του 1860. Το βάρος της απλής επιστολής που είχε οριστεί σε 7,5 γραμμάρια το 1855, ορίζεται εκ νέου στα 15 γραμμάρια το 1860.
Η πληρωμή των ταχυδρομικών τελών ήταν υποχρεωτική για τις επιστολές και τα έντυπα που αποστέλλονταν στην Ελλάδα. Το 1861, υπήρχαν 92 ταχυδρομικά γραφεία στην κυρίως χώρα και 11 στο εξωτερικό: 7 στην Τουρκία, 3 στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες και 1 στην Αίγυπτο. Τα ταχυδρομικά έσοδα ήταν 182.339 δραχμές το 1850 και 322.741 δραχμές το 1860. Τα έξοδα ήταν 212.339 δρχ. το 1850 και 343.800 δρχ. το 1860. Ο αριθμός των ιδιωτικών επιστολών που εκδόθηκαν από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ήταν:
323.300 το 1840,
438.121 το 1850,
550.220 το 1855,
735.708 το 1860 και
1.015.017 το 1863.
Το 1855 θεσπίζεται νόμος για το σύστημα γραμματοσήμανσης μέσω των γραμματοσήμων, ο οποίος τροποποιήθηκε από το Κοινοβούλιο στις αρχές του 1860 και μπήκε σε λειτουργία την 1η Οκτωβρίου 1861. Το ελληνικό γραμματόσημο είναι ένα από τα πιο όμορφα γραμματόσημα, σε ορθογώνιο σχήμα 23 Χ 18,5 χιλιοστά. Σχεδιάστηκε και χαράχτηκε από τον Albert Barre, γενικό χαράκτη του νομισματοκοπείου (1861).
Τυπώθηκε με χρώμα σε έγχρωμο χαρτί. Δεν ήταν διάτρητο και το σχέδιό του ήταν απλό και κομψό. Η κεφαλή του Ερμή, σε δεξί προφίλ, μέσα σε ένα στρογγυλό πλαίσιο. Το ορθογώνιο πλαίσιο φέρει μαιάνδρους στα πλάγια, τις λέξεις ΕΛΛ. Και ΓΡΑΜΜ. (Ελληνικόν Γραμματόσημο) στην κορυφή και την αξία στο κάτω μέρος.
Η πρώτη σειρά γραμματοσήμων περιελάμβανε μια πρώτη εκτύπωση 1.300.000 γραμματόσημων, τα οποία είχαν τυπώθηκαν στο Παρίσι υπό την επίβλεψη του Α. Barre και εξυπηρέτησαν στην εγκαινίαση της ταχυδρομικής υπηρεσίας στην Ελλάδα την 1η Οκτωβρίου 1861. Μια σειρά αξιοσημείωτη για την άριστη εικόνα, που αναγνωρίζεται από μία ιδιομορφία: τογραμματόσημο των 10 ΛΕΠΤΩΝ αυτής της σειράς, έχει στο πίσω μέρος τυπωμένη την αξία του με χρώμα. Ο Barre ήταν υπεύθυνος για την ιδέα και την πρώτη χρήση της πρόσθετης αυτής ένδειξης, η οποία εγκρίθηκε από την ελληνική κυβέρνηση.
Η δεύτερη σειρά περιλαμβάνει γραμματόσημα που τυπώθηκαν στην Αθήνα. Η τυπωμένη αξία στο πίσω μέρος των γραμματοσήμων, επαναλαμβάνεται και εδώ, εκτός από τα γραμματόσημα του 1 και 2 ΛΕΠΤΩΝ.
Τα γραμματόσημα των 10 ΛΕΠΤΩΝ είναι τρία διαφορετικά: 1) χωρίς την αξία στο πίσω, 2) με αξία στο πίσω μέρος, μεγάλα στοιχεία, πρώτη σειρά, 3) με αξία στο πίσω μέρος, μικρά στοιχεία, δεύτερη σειρά.
Υπάρχει ένα μόνο γραμματόσημο ως δοκίμιο, αυτό των 40 ΛΕΠΤΩΝ που τυπώθηκε σε λιλά ή μωβ σε λευκό χαρτί. Αυτό το γραμματόσημο είναι σπάνιο. Υπάρχουν και άλλα ελληνικά γραμματόσημα, ακόμα πιο σπάνια, τα οποία δεν ανήκουν στην επίσημη σειρά.

Like ?

Like ?

ΑΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ.... ΚΑΝΤΕ ΕΝΑ Like

Αγώνες surfing με...ψηλοτάκουνα στο Μπαλί.

Κίνα: Γυναίκες αντικατέστησαν τα... πορνοπεριοδικά....

*Γαλλία. Παίζοντας γκολφ με… αδαμιαία περιβολή!

Αυτό είναι το αγαπημένο χωριό των γυμνιστών στην Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ......